Pro doručení do Vánoc doporučujeme nakoupit do 17.12.
Poslední expedice bude probíhat u objednávek přijatých do 20.12.do 12:00. Další budou expedovány až 2. 1. 2025.
Přejeme krásné a pohodové svátky.

Na farmě Elida

Letos v lednu se uskutečnila druhá výprava za kávou. Tentokrát jsme kromě Kostariky navštívili také Panamu, konkrétně oblast Boquete v SZ části země, která leží v blízkosti sopky Baru. Na její výstup bohužel kvůli počasí nedošlo, ale o to víc času jsme mohli věnovat cestování po farmách a ochutnávaní kafe.

Šli jsme celkem naslepo, jenže městečko Boquete je naštěstí tak malé, že za chvíli víte vše potřebné a ještě o něco později klepete na vrata farmářům. Štěstí odvážného či začátečníka nás zaneslo na farmu Elidu, kterou vlastní sympatický chlapík jménem Wilford Lamastus, prezident panamské SCA, tedy organizace, která má na starost péči a rozvoj výběrové kávy. Mimochodem jeho syn se v roce 2017 umístil na druhém místě Brewers cupu (soutěž ve filtrované kávě).

Oblast Boquete, Panama

Na farmě jsme strávili celý den a bylo to málo! Oblast Boquete je proslavena pěstováním vzácné odrůdy kávy jménem Geisha. A tu na této farmě pěstují poměrně ve velkém. Geisha je unikát, ať už se zpracovává jakkoliv, vždy má jedinečnou vůni, vyváženou chuť, mezi jinými kávami ji poznáte i se zavázanýma očima. Na druhou stranu je tato odrůda poměrně drahá, dáte za ni odhadem pětinásobek toho, co dáte za možná méně kvalitní, ale přesto stále velmi dobrou výběrovou kávu ostatních odrůd.

Sušení kávových třešní

Wilford nás ochotně a rád provedl po sadech, kde Geisha roste a my ochutnali i zralá kávové třešně utržené přímo z keřů, později se podívali na různé způsoby zpracování, některé třešně skončily na afrických postelích, kde se pomalu suší, jiné se zpracovávají v mycích stanicích mokrou metodou, kde se třešně zbaví slupek a dužniny a teprve potom se dávají sušit. Rozdíl v chuti a vůni je u těchto zpracování zřetelný. Naturalní metoda zajistí sladší tóny, mokrá metoda zase zvýrazní jiskru a šťavnatost.

Kávové třešně

S Wilfordem jsme bohužel nestihli ochutnat jeho kávy z letošní sklizně, ale máme slíbené vzorky, které si u nás následně napražíme, pak ochutnáme (formou tzv. cuppingu) a když budou dobré, tak objednáme. Máte se na co těšit!

travel